loader

Історія танцю Сальса

Багато хто з тих, хто танцює сальсу, швидше за все, ставили питання, коли і як з'явилася Сальса? Виникненню Сальси, як танцю, напрями музики, культури передувало багато різних напрямів.

Сальса – це «соус», суміш різних жанрів музики та танцювальних ритмів Країн Карибського басейну. Всі фігури, повороти, ритми поєднують у собі колорит різних країн таких як Куби, Пуерто-Ріко, Венесуели, Колумбії, Панами. Сальса включила мотиви ча-ча-ча, болеро, рок-н-ролу, мамбо, кубинського сона.

У всьому світі сальса поділяється на два основні види:

  • Сальса Касіно (всі фігури, повороти завжди робляться по колу)
  • Лінійна сальса (всі повороти та кроки робляться по прямій лінії)

Кубінська сальса або касіно

Наприкінці 50-х років ХХ століття на Кубі манера танцювати зазнає змін, що призводить до появи Кубано-Касіно, в якому об'єдналися кубинський сон та кубинська румба. Танцювали люди тоді у спеціальних закритих клубах, які називалися Касіноси, в яких грали знамениті оркестри, такі як: Beny Moré; Orquesta Aragon та інші.

Музичний репертуар складався тоді із таких напрямів як Дансон, Гуарача, Ча-ча-ча, в основі яких лежав швидкий ритм. Танцюристам доводилося швидко підлаштовуватися під нові ритми і включати до свого танцю елементи, взяті з популярних латиноамериканських танців на той час: румба, сон, ча-ча-ча, кубинський джаз, та рок-н-рол (вплив останнього можна простежити у складних фігурах та акробатики).

Чому стиль Касіно став популярним

salsa

У розвиток Касіно помітний внесок зробила телевізійна передача на телебачення Куби Para bailar, яка була створена для популяризації кубинської культури. Згодом виходить передача Para bailar Casino, де акцент йде на змаганнях пар між собою в стилі Касіно.

Разом, зі стилем Касіно, виникає один із його напрямків Руеда де Касіно – у перекладі Колесо. Весь танець танцюється по колу, виник більше від ча-ча-ча, оскільки його теж танцювали іноді у колі. Спочатку назви всіх поворотів і рухів у Руеді де Касіно були відомі всім, але пізніше кожен район, місто, село організовували свої команди, вигадували нові постаті та повороти та влаштовували між собою змагання.

Походження назви “Сальса”

Сама назва «Сальса» виникла у 70-х роках у США. Багато музикантів, тоді, розуміючи закони музичного ринку, вирішили популяризувати латиноамериканську музику. Для цього потрібно було слово, яке легко запам'ятовувалося. Є кілька версій як виникло саме слово «сальса» для позначення танців та музики:

  1. За однією з версій, йдеться, що в Майямі в одному із закладів виступав гурт, який грав різні ритми та напрямки міксуючи та об'єднуючи в одну композицію. Вони так запалили публіку, що всі почали кричати Salsa!, Salsa!, маючи на увазі, що музика така ж гаряча, як соус, який подавали в цьому закладі.
  2. Ще одна версія відноситься до Медісон Сквер Гарден. Наприкінці 60-70-х років там проходив концерт, де грали латиноамериканські гурти та музиканти. Вони представили нове поєднання ритмів. На мелодію і те, як танцювали люди під неї «король Мамбо» Тіто Пуенте сказав: «Esto es una gran salsa», що означає «чудовий соус».

Саме поняття «Сальса» може і не набрало такої популярності, якби не Ізі Санабріо власник журналу "Sanabria", присвяченого латинській музиці. У своїх статтях він називав латиноамериканську музику - Сальсою, що з часом призвело до того, що більшу частину музики почали називати Сальса.

Сальса, як культура

Сальса, як культура, напрям у музиці та танець розвивалася тривалий час шляхом поглинання різних стилів. Батьківщиною Сальси є Куба, але популярною вона стала далеко за її кордоном. Весь світ танцює цей дивовижний та запальний танець, на сальсатеках, змаганнях, фестивалях.

Завітай в нашу школу латиноамериканських танців Lago Family